Witt Rating Advisory

Blog

Welke ESG-data worden voor banken belangrijk?

De meeste banken verwachten dat bij de kredietbeoordeling in de toekomst individuele ESG-data per kredietnemer noodzakelijk worden. Dit geldt ook voor data over fysieke klimaatrisico’s, als hoog water, droogte, storm, hagel, hitte en dergelijke. Maar daarnaast geldt dit ook voor transitierisico’s, zoals veranderende politieke omstandigheden of wegvallen van inkoopmarkten, ontwikkelingen op de vrachtenmarkten e.d. Op de vraag, waarvandaan haalt u de relevante data, waren door ons ondervraagde kredietinstituten besluiteloos.

In het bijzonder bij het onderwerp “omgeving” (de E van ESG) zullen de waarderingen in de toekomst niet alleen data van de omgevingsbelasting, zoals CO2 of Pfas emissies, verbruik van grondstoffen, afval, waterzuivering e.d. omvatten, maar ook fysieke risico’s als hoog water, droogte, storm, hagel en dergelijke. Krap twee derde van alle banken willen deze veranderingen in een holistisch model samenvatten waarbij een goed beeld van de klant ontstaat over diens prestaties op het gebied van duurzaamheid.

Goedkope, gebruiksvriendelijke en snelle beslissingsprocessen zijn voor banken en hun klanten van groot belang. Dit geldt in het bijzonder voor gestandaardiseerde massaverwerking via platformen of voor point of sale oplossingen. De toekomstige uitbreiding van het kredietacceptatieproces met een toetsing naar de mate van duurzaamheid van de klant, moet deze doelstelling niet in de weg staan. Ruim 80% van alle door ons ondervraagde banken vinden daarom de mogelijkheid van een geautomatiseerde verwerking van de ESG-informatie in het kredietacceptatieproces essentieel.

Witt Rating Advisory

Adres

Maasboulevard 241
3207 RP Spijkenisse

Contactgegevens

KVK

37079384

BTW

NL806227370B01

Privacyverklaring