Witt Rating Advisory

Blog

Op weg naar green banking

Banken, die onder EBA toezicht vallen, moeten vanaf 2024 een zogenaamde green asset ratio, dit is het aandeel van hun klimaat neutrale kredieten, aan hun toezichthouder rapporteren. Als gevolg hiervan moeten zij hun kredietportfolio’s naar ESG-criteria waarderen. Op navraag deelden meer dan de helft van 150 door Creditreform ondervraagde banken ons mede dat zij binnen de volgende 18 maanden ESG-criteria in hun risicoassessments willen integreren.

Op onze vraag welke criteria zij willen hanteren was het antwoord dat de ESG-criteria bij voorkeur moeten voldoen aan een eenduidige standaard.

Want het is onwenselijk dat een onderneming bij meerdere kredietinstituten verschillend wordt gewaardeerd.

Krap twee derde van alle banken vinden het belangrijk om binnen de volgende 12 maanden ESG-criteria voor hun kredietverstrekking te definiëren en een actieplan voor de invoering hiervoor op te stellen. Meer dan de helft van alle instituten wilden zelfs binnen 18 maanden ESG-criteria een vast onderdeel van hun kredietbeoordeling laten zijn. Omdat de toezichthouders nog geen eisen ten aanzien van de ESG-criteria hebben geformuleerd, bestaat het gevaar dat elke bank haar eigen vragenlijst opstelt en dat hierdoor te veel definities en combinaties van ESG-data ontstaan. Om uit te sluiten dat een kredietnemer bij meerdere kredietverstrekkers verschillend wordt gewaardeerd (het is immers niet ongebruikelijk dat de kredietbehoefte door verschillende typen kredietverstrekkers wordt ingevuld) is een eenduidige en gelijkwaardige waardering het doel.

#Green banking
#EBA criteria
#ESG supervision

Witt Rating Advisory

Adres

Maasboulevard 241
3207 RP Spijkenisse

Contactgegevens

KVK

37079384

BTW

NL806227370B01

Privacyverklaring