Witt Rating Advisory

Blog

Meer kennis over duurzaamheidsrisico’s bij banken

Banken moeten van hun toezichthouder vanaf 2024 een zogenaamde green asset ratio kunnen rapporteren, dit is het aandeel van hun klimaat neutrale kredieten. Als gevolg hiervan moeten zij hun kredietportfolio’s naar ESG-criteria waarderen. Een marktstandaard voor duurzaamheidscriteria bij banken, die naar aanleiding van de nieuwe richtlijnen zou kunnen ontstaan, wordt door banken zelf niet verwacht.

Dergelijke eenduidige criteria zouden uit een samenwerking tussen banken afkomstig kunnen zijn. In het bijzonder wanneer er individuele ESG data wordt verzameld en verwerkt, stoot een samenwerking tussen banken aan haar grenzen. Daarentegen kunnen externe dienstverleners aan banken de door hun bijeengebrachte ESG data beschikbaar stellen. Dit geldt ook voor een gestandaardiseerde datastructuur, die banken in hun kredietverstrekkingsproces kunnen integreren.

Het voordeel hiervan is dat een hoogkwalitatieve ESG-proces tot stand komt, zowel voor retailkredieten als bij corporate financieringen waar banken ESG-data bij externe dataleveranciers kunnen opvragen om zelf een databank hiervan op te bouwen. De bereidheid om deze weg te bewandelen schijnt aanwezig te zijn. Deze conclusie kunnen wij trekken na het bevragen van circa 150 banken.

Witt Rating Advisory

Adres

Maasboulevard 241
3207 RP Spijkenisse

Contactgegevens

KVK

37079384

BTW

NL806227370B01

Privacyverklaring