Voor de een is het meer bureaucratie uit Brussel, voor de ander een belangrijke bouwsteen op weg naar klimaatneutraliteit in 2050. Wij hebben het over de aanzienlijk uitgebreide verplichting voor duurzaamheidsrapportage van ondernemingen. De definitieve versie van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), moet voor 1 december a.s. in alle EU landen in het nationaal recht zijn omgezet. EU burgers zullen hiermee in staat worden gesteld om de verrichtingen van ondernemingen niet alleen in financieel opzicht te kunnen volgen, maar ook hoe de activiteiten van een onderneming uitwerken op mensen en milieu. Hierdoor worden analyses van duurzaamheidsrisico’s van zakenrelaties, hele leveringsketens, maar ook van krediet portofolio’s mogelijk.
De CSRD vervangt de NFRD (Non Financial Reporting Directive). De nieuwe eisen gelden voor ondernemingen met meer dan 250 medewerkers en een jaarlijkse omzet van meer dan € 40 miljoen of een balanstotaal van meer dan € 20 miljoen, dit betreft veel MKB bedrijven. MKB bedrijven die voor het eerst moeten rapporteren, hebben een optierecht om hun rapportage op te schorten tot 2028. Alleen al in Nederland moeten tien keer zoveel ondernemingen als tot nu toe rapporteren over hun duurzaamheidsrisico’s. Dit kost de ondernemingen weliswaar meer tijd en geld, maar levert de samenleving veel meer kennis op over de impact van ondernemingen op de klimaatneutraliteit.
De gerapporteerde verrichtingen en prestaties over de mate van duurzaamheid van ondernemingen worden met de nieuwe CSRD richtlijn verbeterd, maar er is ook behoefte aan het kunnen categoriseren van ondernemingen. Met andere woorden het kunnen onderscheiden naar goed, beter, het best presterend op duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor elke zakelijke relatie. ESG scores vervullen deze quick scan behoefte.