Witt Rating Advisory

Blog

Het IMVO-convenant zorgt in de verzekeringssector voor de nodige ESG-uitdagingen

IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Het geldt voor alle verzekeraars inclusief zorgverzekeraars in Nederland. De implementatie van het IMVO zorgt in de verzekeringssector voor de nodige uitdagingen. Het IMVO stelt eisen aan de beleggingen voor eigen rekening en risico van een verzekeraar. Bovendien heeft het IMVO een aantal thema’s vastgesteld, die in het ESG-beleid van de verzekeraar dienen terug te komen. Naast het IMVO moeten verzekeraars die een beleggingsproduct aanbieden of adviseren ook voldoen aan de SFDR.  Dit betekent in de praktijk dat ook de niet eigen beleggingen indirect onder het IMVO vallen.

Bij het beoordelen van een beleggingsfonds blijft de behoefte aan een rating dat de kredietkwaliteit vaststelt onverkort van toepassing. Echter speelt ook bij het vaststellen van de kredietwaardigheid duurzaamheid (naast vele andere factoren) een belangrijke rol. Een niet duurzame onderneming kan nog steeds een goede kredietwaardigheid hebben. Maar duurzaamheidsstrategieën van ondernemingen waarin wordt belegd is voor vele investeerders, maar ook banken, van groot belang. Dit komt omdat de duurzaamheid van invloed is op de continuïteit van een onderneming.

Ratingagenturen spelen al sinds lange tijd in op de behoeftes van beleggers en waarderen de belegging op steeds meer ESG aspecten. Hierdoor neemt de ervaring toe om rekening te houden met een zo volledig mogelijk aantal criteria die beleggers informeren over de maatregelen en strategieën om verantwoord te kunnen beleggen. Ratingagenturen beschikken in toenemende mate over ESG data, echter is er nog geen standaard voor de criteria. Daarom kan het verstandig zijn om het ratingagentuur te kiezen die over een grote datapool met ESG criteria beschikt, welke voor alle EU landen, branches en type ondernemingen van toepassing zijn. ESG houdt immers niet op aan de grens.

Witt Rating Advisory

Adres

Maasboulevard 241
3207 RP Spijkenisse

Contactgegevens

KVK

37079384

BTW

NL806227370B01

Privacyverklaring