Witt Rating Advisory

Blog

Ervaringen bij de invoering van ESG door banken

De doelstelling is helder. Krediet- en kapitaalverschaffers binnen de Europese Unie moeten met hun investeringen en financieringen een bijdrage leveren aan de klimaatbescherming en duurzaamheid. Banken worden hierdoor uitgedaagd om duurzaamheid en kredietverstrekking te verbinden. Hoe dit moet gebeuren heeft de EBA met haar richtlijn voor de kredietverlening en -bewaking gegeven.

Meer informatie verschaft de SFDR, die sinds maart 2021 de rapportage over duurzaamheid regelt. Maar details met betrekking tot de kredietverlening, in het bijzonder de wijze waarom de regels moeten worden geïmplementeerd, staan nog uit. In maart 2022 heeft Creditreform circa 150 banken en financiële dienstverleners alsmede verenigingen van banken en accountants gevraagd naar hun ervaringen en verwachtingen.

Naast vragen over wat zij als ESG risico (duurzaamheidsrisico’s) aanmerken, welke onderdelen van de banken hiermee te maken krijgen, werden de reflectanten ook gevraagd naar hun ervaringen bij de  invoering van de richtlijn en wat volgens hun de grootste uitdagingen zijn.

Naar verwachting werden in het bijzonder de reputatierisico’s onderkent als een verborgen risico. Er zijn immers geen eenduidige oplossingen voor het overleg met klanten die gestimuleerd moeten worden om die maatregelen te nemen die hun duurzaamheidsrisico’s minimaliseren. Mits banken niet bereid zijn om hun klanten aan te sporen compliant te worden, zouden bijvoorbeeld NGO’s hier aanleiding in zien om banken gebrek aan medewerking publiekelijk te verwijten.

#Green banking
#EBA standards for ESG compliance
#EBA regelgeving en reacties

Witt Rating Advisory

Adres

Maasboulevard 241
3207 RP Spijkenisse

Contactgegevens

KVK

37079384

BTW

NL806227370B01

Privacyverklaring