Witt Rating Advisory

Blog

De rol van ESG data bij de kredietbeoordeling

Hoe snel de waardering van duurzaamheidscriteria bij kredietaanvragen door kredietinstituten worden toegepast, is geen vraag van wetgeving en voorschriften door de toezichthouders, maar van de beschikbaarheid van data van een toereikende kwaliteit en kwantiteit. Meer dan 55% van de door Creditreform bevraagde kredietinstituten plannen hun risicomodellen in de komende 12 tot 18 maanden met ESG-criteria te verruimen en de waarderingen met betrekking tot de financiële en duurzame aspecten te standaardiseren. Slechts 20% verwacht de kredietbeoordelingsprocessen niet te moeten aanpassen.

Afgezien van enkele questionnaires voor grote klanten, beschikken de kredietinstituten stand vandaag niet over data over de duurzaamheid van hun kleine- en middelgrote klanten. Vooralsnog wil men branchedata gebruiken die vervolgens voor individuele ondernemingen worden gebruikt. Op middellange termijn zijn individuele ESG waarderingen van kredietaanvragen alleen al uit hoofde van de eisen door de toezichthouders vereist. De huidige werkwijze is op den duur dan ook niet houdbaar.

Hier komt bij dat bij de kredietbeoordeling niet alleen de kredietnemer onderzocht moet worden, maar ook zijn toeleveranciers en klanten vervullen bij voldoende volume een belangrijke rol. Bij de vraag of banken de invloed van toeleveranciers en afnemers bij hun kredietbeoordeling betrekken waren de meningen verdeeld. Een derde vonden deze data niet relevant. Een derde daarentegen weer wel. En een derde had hier nog geen mening over.

 

Witt Rating Advisory

Adres

Maasboulevard 241
3207 RP Spijkenisse

Contactgegevens

KVK

37079384

BTW

NL806227370B01

Privacyverklaring