Witt Rating Advisory

Blog

De impact van Internationale ESG-risico’s bij kredietbeoordelingen

Bancaire financieringen zijn bij de transitie naar een duurzame economie van cruciaal belang. Vooral voor het MKB, dat minder in staat is financiering hiervoor uit de kapitaalmarkten aan te trekken. Echter ontstaan de processen en instrumenten, voor de beoordeling of een investering inderdaad duurzaam is, nu pas. Een belangrijke rol hierbij spelen de eisen van de EBA en in haar kielzog de AFM en DNB. Zo moeten alle banken die onder EBA toezicht vallen vanaf 2024 een zogenaamde green asset ratio, het aandeel van hun klimaat neutrale kredieten, meten en rapporteren.

Duurzaamheid houdt niet op bij de landsgrens. In het bijzonder bij kredietnemers met een sterk internationaal netwerk zijn ESG-risico’s bij hun toeleveranciers en klanten relevant voor de eigen continuïteit. Krap een derde van alle door Creditreform ondervraagde kredietinstituten geeft aan dat deze risico’s voor hun potfolio niet relevant zijn. 25% zijn van mening dat dit wel van belang is.   

Herkenbare ESG risico’s zijn per portfolio verschillend. Het is wel van belang te onderkennen dat die portfolio’s die gevoelig voor internationale risico’s zijn, sterk reageren op de markt bij herfinanciering van deze portfolio’s. Een groot deel van de ondervraagde kredietinstituten herfinanciert zijn portfolio via de kapitaalmarkten. Dat in de toekomst ESG-criteria van invloed zijn bij de herfinanciering wordt door twee derde van alle ondervraagden bevestigd. Hierdoor ontstaat via de herfinanciering een indirecte druk op de duurzame transformatie van onze economie.

Witt Rating Advisory

Adres

Maasboulevard 241
3207 RP Spijkenisse

Contactgegevens

KVK

37079384

BTW

NL806227370B01

Privacyverklaring