Witt Rating Advisory

Blog

Creditreform: op weg naar een Europese institutie

Enkele grote US rating agenturen verdelen sinds tientallen jaren de wereldwijde ratingmarkt met elkaar. De Duitse Creditreform Rating werkt sinds enkele jaren aan een plan om hier verandering in te brengen. Binnenkort zal blijken of dit plan opgaat. Creditreform is voor meer dan drie jaar begonnen om aan de voorwaarden te voldoen die het mogelijk moeten maken om door de Europese Centrale Bank te worden erkend als ECAF instituut.

In februari 2022 heeft Creditreform een belangrijke mijlpaal bereikt. Zij voldoet aan de kwantitatieve eisen van de ECB voor de erkenning tot ECAF instituut. Eind maart 2022 werd de aanvraag om erkenning definitief ingediend bij de ECB, die in april 2022 is begonnen met de beoordeling van de aanvraag. Creditreform verwacht de erkenning voor eind 2022.

De invloed van de kleinere ratingagenturen zijn op de Europese markt als gevolg van het aankoopprogramma van de ECB beperkt gebleven. De ECB koopt alleen financiële titels die over twee kredietbeoordelingen beschikken van ratingagenturen die zijn toegelaten voor het ECAF systeem (Eurosystem Credit Assessment Framework).

Met de aanvraag om erkenning door de ECB wordt een volgende stap gezet op weg naar een meer faire en transparantere Europese ratingmarkt. Bovendien wordt de Europese werkwijze en het gebruik van meer Europese data gesterkt. Dit zijn zaken die tot nu toe, als gevolg van de inzet van uitsluitend Amerikaanse ratingagenturen, slechts beperkt aan de orde kwamen.  

Witt Rating Advisory

Adres

Maasboulevard 241
3207 RP Spijkenisse

Contactgegevens

KVK

37079384

BTW

NL806227370B01

Privacyverklaring