Witt Rating Advisory

Blog

Asset based finance wordt ook mogelijk voor crowdfunding platformen

Een van de belangrijkste trends in de crowdfunding community is ongetwijfeld de mogelijkheid dat institutionele investeerders bereid zijn om te investeren in crowdfunding kredieten. Deze trend is al een tijdje aan de gang en zal na de inwerkingtreding van de ECSPR (European Crowdfunding Service Providers Regulation), en de daarmee verband houdende professionalisering van de branche, vermoedelijk nog versnellen.

De aantrekkelijkheid van een beleggingscategorie als MKB kredieten alleen is niet genoeg wil een institutionele belegger, zoals bijvoorbeeld een grote verzekeraar, beleggen in een fonds dat een of meerdere crowdfunding platformen voorziet van kapitaal dat zij kunnen uitzetten binnen hun netwerk.

Doorgaans verzoeken grote verzekeraars ratingagencies om een rating van de fondsen waarin zij beleggen. De reden hiervoor is dat zij van de toezichthouder eigen vermogen moeten aanhouden al naar gelang de kredietkwaliteit van het beleggingsfonds. De Solvency II wetgeving heeft hier regels voor. Stel dat een grote verzekeraar, die onder Solvency II valt, voor € 200 miljoen heeft belegt in een beleggingsfonds tegen een rente van 2%. Dan moet deze verzekeraar bij een top AAA rating nog altijd € 14 miljoen eigen vermogen aanhouden. Bij een rating van AA is dit al € 17 miljoen. Bij een A rating wordt dit € 21 miljoen. Bij een BBB rating € 40 miljoen en ten slotte bij een BB rating € 70 miljoen. Hier zullen de meesten al geen zin meer in hebben. Wat gebeurt er mits men geen rating laat opstellen, zoals bij MKB kredietfondsen gebruikelijk is?

Zonder rating moet de verzekeraar € 47 miljoen eigen vermogen als garantie aanhouden. Deze merkwaardige regelgeving heeft uiteraard tot gevolg dat investeringen in BB gerate fondsen niet meer worden gerate. Laat deze risicocategorieën nu uitgerekend veel voorkomen bij MKB leningen. Ook de nog lager gerate bedrijven in de laagste B categorie, die het meest voorkomen in het MKB, kunnen worden meegenomen in de hoge risico beleggingsfondsen.

Deze merkwaardige impact van de Solvency II wetgeving op het beleggingsbeleid van grote verzekeraars is een belangrijke reden waarom grote verzekeraars bereid zijn om een deelname in een MKB kredietfonds te overwegen. Immers is er weliswaar sprake van hoge risico’s, maar ook van hoge rendementen. Deze aantrekkelijke rendementen worden in de eerste plaats gerealiseerd door een hogere renteopbrengst. Maar ook als gevolg van het geringere risicokapitaal dat voor de niet-gerate fondsen mag worden aangehouden. Hier snijdt het mes van twee kanten. Hoog rendement én lager risicokapitaal.

Witt Rating Advisory

Adres

Maasboulevard 241
3207 RP Spijkenisse

Contactgegevens

KVK

37079384

BTW

NL806227370B01

Privacyverklaring